Om man behöver snabba pengar kan det vara lockande att ta ett så kallat snabblån, det vill säga ett förhållandevis litet lån utan säkerhet. Snabblån brukar karaktäriseras av att man får besked snabbt efter ansökan, att pengarna betalas ut snabbt och att återbetalningstiden är kort. Vanligen ansöker man via telefon, SMS eller internet snarare än att besöka något bankkontor.
Det finns flera punkterna man bör tänka igenom innan man fattar något beslut rörande snabblån. Till att börja med är det viktigt att ha en konkret plan för hur lånet ska betalas tillbaka, i tid, och inklusive alla räntor och avgifter. Om min ekonomi är så tajt att jag måste ta ett snabblån för att kunna hantera en extra utgift, kommer jag verkligen klara av att betala av enligt betalningsplanen?
Det finns snabblån som inte kostar särskilt mycket – förutsatt att man betalar av dem i tid. Tvärt om vad man kan tro när man läser nyheterna så behöver ett enstaka snabblån inte leda raka vägen till total ekonomisk katastrof för låntagaren. Det finns gott om situationer där ett snabblån är den bästa lösningen, till exempel för att man verkligen måste laga bilen nu i helgen för att kunna ta sig till jobbet igen på måndag och andra oväntade utgifter redan har gjort slut på hushållsbufferten.
Innan man tar ett snabblån – eller vilken annan kredit som helst – är det dock viktigt att inse att det kan bli mycket dyrt att inte betala tillbaka lånet i tid. Missade inbetalningar leder till påminnelseavgifter, och efter en tid kommer lånegivaren förmodligen att sälja vidare till fordran till ett inkassobolag, och då tillkommer ytterligare avgifter för låntagaren, samt den dröjsmålsränta som inkassobolaget debiterar.
Om din skuld går vidare till Kronofogden kan du få en betalningsanmärkning, vilket kan leda till problem framöver när du vill göra någonting som omfattar att får kredit, till exempel teckna ett mobiltelefonabonnemang. Att hyra en lägenhet eller få låna pengar till att köpa en bostad kan också blir problematiskt. Dessutom finns det arbetsgivare som tar kreditupplysning på arbetssökande, så att hålla sin kreditsituation i gott skick är verkligen viktigt.
Den här risken är förstås inte unik för snabblån. Om du låter bli att betala telefonräkningen kommer det också att leda till påminnelseavgifter, och skulden säljs högst troligen vidare till inkasso efter en tid eller skickas direkt till Kronofogden.
Jämför alltid villkoren
Även om man behöver få fram pengar snabbt bör man se till att hålla huvudet kallt och lägga en stund på att jämföra erbjudanden från flera olika långivare, istället för att stressa upp sig och kasta iväg en låneansökan till första bästa långivare man råkar hitta när man googlar ”snabblån”.
Villkoren skiljer sig enormt mellan olika lån, så man kan spara mycket pengar på att välja med omsorg. Kontrollera alltid vad den totala kostnaden blir för lånet, det vill säga både ränta och alla avgifter (uppläggningsavgift, aviavgift, etc). Det är viktigt att du kontrollerar den totala kostnaden för olika lån varje gång du vill låna pengar. Det lån som är billigast när du vill låna 10.000 kr är inte alltid det billigaste lånet om du vill låna 5000 kr.
Det är också viktig att vara ärlig mot sig själv när man väljer återbetalningstid. Kommer du verkligen att klara av att betala av såhär mycket på så kort tid? Ibland är det bättre att ge sig själv lite utrymme och till exempel välja ett lån som löper på tre månader med tre avbetalningar, istället för att hoppas på att klara av att betala av hela lånet inom 30 dagar. Det kan hända att lånekostnaden blir lite högre för lånet som löper på tre månader, men det är vanligen småpotatis jämfört med vad lånet som löper på en månad kommer att kosta i förseningsavgifter, inkassoavgifter, etc om du inte lyckas betala tillbaka i tid. Alla seriösa långivare låter dig dessutom betala av hela lånet snabbare än vad betalningsplanen anger om du så vill. Det är bara att skicka iväg ett mejl och be att få veta exakt hur mycket du har kvar att betala och vilket OCR-nummer du ska använda för att göra din insättning. Samtidigt finns det förstås ingen anledning att välja en onödigt lång avbetalningsplan, eftersom det brukar innebära att man betalar väldigt mycket i aviavgifter.
Snabblån – hur snabbt får man egentligen pengarna?
Det är väldigt många långivare i snabblånebranschen som marknadsför sina lån med ord som ”du får pengarna direkt” och liknande. Men om det är viktigt att du verkligen får tillgång till pengarna så snabbt som möjligt är det viktigt att du inte nöjer dig med svepande generaliseringar utan tar reda på exakt vad som menas med ”direkt”. Att du utlovas lånebesked (avslag / godkännande) inom en minut efter att din ansökan har kommit in behöver inte alls betyda att själva överföringen av pengar till dig kommer att gå lika fort.
- Processar långivaren ansökningar och överföringar dygnet runt, eller bara på vissa tider? Gäller detta sju dagar i veckan? Även under storhelger?
- Finns det något mellanled som kommer att lägga till extra tid, till exempel en bank som tar tid på sig att genomföra överföringen till ett konto där du kan nå pengarna?
- Är det bara vissa banker som långivaren kan göra en mycket snabbt utbetalning till, och så i fall vilka? Det finns till exempel långivare på den svenska marknaden som betalar ut mycket snabbt till bankkonton hos Handelsbanken och Nordea, medan utbetalningar till konton i andra banker tar minst 1-2 bankdagar. Kontrollera alltid vad som gäller för de specifika långivare du överväger att låna ifrån.
- Alla seriösa långivare genomför en kontroll av din betalningsförmåga innan de betalar ut ditt lån, bland annat eftersom Finansinspektionen så kräver. Om en långivare utlovar orimligt snabba utbetalningar bör du kolla upp långivaren och se om den verkligen står under Finansinspektionens tillsyn.