XssE.se

Bästa avdragen som du kan göra som privatperson

För i tiden fanns det flera lönsamma avdrag du kunde göra som privatperson men där avdragsrätten har försvunnit den senaste tiden. Ett av de kändaste exemplena är 70-talets dansband med deras väldigt kreativa scenkostymer. Meningen med den oftast extremt färggranna och utsmyckade klädseln var inte bara att synas på scenen utan också ett sätt att kunna göra avdrag för arbetskläder i deklarationen. En vanlig kostym är nämligen inte alls avdragsgill eftersom den kan användas i privata sammanhang. Men är scenklädseln så extrem att den inte kan användas i det dagliga livet anses den som avdragsgill. Det är en så kallad ”fantasikostym”. Men även om många möjligheter har försvunnit finns det fortfarande avdrag för privatpersoner som du kan göra.

Cykel till jobbet

Ja du får faktiskt göra avdrag för att resa med cykel med upp till 350 kronor om du använder den för att resa hemifrån och till jobbet. Men bara resekostnader över 10 000 kronor är avdragsgilla.

Arbetsrum i hemmet

Reglerna för att göra avdrag för arbetsrum i hemmet är mycket hårda men det finns möjligheter. Har du till exempel inget arbetsrum på jobbet och har ett speciellt arbetsrum inrett hemma som du enbart använder för att jobba i och inte går att nå från övriga rum kan det vara avdragsgillt i deklarationen.

Dubbelt boende

Det här är ett vanligt avdrag som många missar. Det rör sig om när du på grund av ett arbete behöver en bostad på annan ort samtidigt som du på grund av en familjesituation väljer att behålla ditt gamla boende. Kraven är bland annat att du måste ha sovit på arbetsorten och att avståndet är mer än 5 mil.

Facklitteratur i tjänsten

Behöver du facklitteratur i tjänsten så kan du ha rätt att göra avdrag för den med den faktiska kostnaden. Det handlar om böcker som krävs för att du ska kunna utföra ditt yrken. Men räkna med att du behöva vara med i en utredning varför just den här oken är viktig för ditt arbete.

Gåvor till välgörenhet

Du får göra avdrag för gåvor till välgörenhet med upp till 3000 kronor vilket motsvarar ett värde på 12 000 kronor. Men du får enbart be gåvor till en organisation godkänd av Skatteverket och du måste ge minst 200 kronor vid varje gåvotillfälle.

ROT- och RUT-avdrag

Dessa avdrag behöver ingen närmare presentation men kan vara lätt att glömma. Här kan du göra avdrag både för stora byggprojekt hemma och regelbunden städning till mindre projekt som enklare elarbeten eller beskärning.

Listan på avdrag bli längre men ovan är de vanligaste avdragen för privatpersoner samlade. Tänk på att alltid lämna in din deklaration i tid. Det går alltid att ändra den i efterhand upp till sju år tillbaka.