XssE.se

Privatlån

Ett privatlån är ett blancolån där låntagaren är en privatperson. Idag finns det väldigt många långivare på den svenska lånemarknaden som erbjuder privatlån, och det kan löna sig att vara en petig och påläst konsument som inhämtar information från många olika potentiella långivare istället för att blint godkända vad någon viss bank erbjuder.

privatlån

Kan jag få ett privatlån fast jag hyr min bostad?

Ja, din bostad sätts inte som säkerhet för ett privatlån så det går definitivt att beviljas ett privatlån fast man hyr sin bostad. Långivaren gör en helhetsbedömning av din ekonomiska situation för att avgöra om din låneansökan ska beviljas eller avslås.

Kan jag få ett privatlån fast jag har betalningsanmärkningar?

Det beror på omständigheterna, men det är helt klart svårare att få ett privatlån om man har betalningsanmärkningar. Det finns långivare som inte automatisk avslår en ansökan för att det finns betalningsanmärkningar, men de brukar kompensera sig för den ökade risken genom att ta ut hög ränta. Du kan också räkna med att bara få låna ett litet belopp, och lånetiden kommer troligen att vara kort.

Måste jag sätta något som säkerhet för privatlånet?

Nej, privatlån är inte säkrade lån. Du intecknar inte någon fastighet eller lämnar över din dyrbara diamantring till långivaren för att beviljas ett privatlån.

Kan jag använda ett privatlån för att köpa bil?

Ja, långivaren lägger sig vanligen inte i vad man gör med pengarna. Du kan alltså använda lånet för att köpa en bil, eller för att köpa en bil och betala för fixa till den. På så vis har man större flexibilitet än med den typ av billån som kräver att bilens används som säkerhet för lånet, och där lånebeloppet inte kan uppgå till mer än 80% av köpeskillingen.

Kan man använda ett privatlån för att få ihop till kontantinsatsen när man ska köpa bostad?

Ja, det är upp till långivaren att avgöra om din ekonomiska situation är sådan att privatlånet kan beviljas. Att du ska använda pengarna till kontantinsatsen för att köpa bostad är i sig inte någon anledning att avslå ansökan, utan det är helhetsbedömningen som avgör.

Är det tillåtet att använda privatlån för att finansiera resor och liknande konsumtion?

Ja, det är tillåtet. Det finns inte någon lag eller regel som säger att pengarna från ett privatlån måste gå till fysiska objekt som bil, båt eller sommarstuga.

Tips!

Vissa organisationer samarbetar med långivare för att kunna ge sina medlemmar chans till extra bra privatlån. Om du är medlem i någon organisation kan det alltså löna sig att kolla upp detta. (Det finns dock inte någon garanti för att din låneansökan blir godkänd bara för att du är medlem.) Exempel på organisationstyper som ofta samarbetar med någon långivare är fackförbund, yrkesförbund och arbetsgivarförbund.