Alternativa investeringar

AlternativainvesteringarTraditionellt sett har det funnits tre typer av investeringar/sparandeformer öppna för privatpersoner, nämligen investeringar i aktier och fonder samt sparande på räntekonto. Så är det inte längre. Det finns idag en uppsjö av värdepapper och andra finansiella instrument att investera i. Dessutom kan privatpersoner idag också göra affärer i realtillgångar, såsom guld och andra metaller, investera i skogsfonder och fastighetsfonder, handla med valutor och mycket mer.

Med alternativa investeringar kan du få en rad fördelar. De man brukar nämna är:

  • Diversifiering – En portfölj med enbart aktier och fonder svänger med tillståndet på världens börser. En portfölj med en andel alternativa investeringar som har en låg korrelation mot aktiemarknaderna blir automatiskt mer motståndskraftig.
  • Möjlighet till högre avkastning – De år börsen går som bäst är en portfölj med företrädesvis aktier och aktiefonder svårslagen. De år då börsen visar en mer mager avkastning, eller till och med backar, är en sådan portfölj inte lika rolig. Med alternativa investeringar kan du ofta säkra jämn och regelbunden avkastning (hyresfastigheter är ett bra exempel).
  • Mer spännande investeringar – Många alternativa investeringar är till sin natur mer spännande än värdepapper av olika slag. Det beror oftast på att du direkt eller indirekt äger en reell tillgång (även här är hyresfastigheten ett bra exempel).

Olika typer av alternativa investeringar

Det finns säkerligen tusentals olika exempel på alternativa investeringar som du kan använda för att diversifiera portföljen, få lite extra krydda i sparandet och möjligen också få lite högre avkastning. Här är några exempel på alternativa investeringar som är lite mer vanliga och lite mer populära än andra.

Binära optioner
Binära optioner kan ge en mycket hög avkastning men är riskfyllda att handla med.  Det handlar inte om en investering utan om ett instrument som låter dig spekulera på marknaden.  Binära optioner kan ge dig en mycket hög avkastning mycket snabbt men du riskerar alltid att förlora hela insatsen varje gång du köper en binära option.  Om du vill handla med binära optioner behöver du ett konto hos en mäklare såsom 24option.  Du kan läsa mer om 24option och andra mäklare här (Engelskspråkig länk).

Hyresfastigheter och skogsfastigheter
Hyreshus och skogsfastigheter ger en jämn och regelbunden avkastning genom hyresintäkter respektive avyttring av skog. Som privatperson kan du självklart förvärva en hyresfastighet eller skogsfastighet på egen hand, men enklare och smidigare är att köpa en andel i en specialfond som äger dessa typer av fastigheter.

Guld och silver
Guld och silver används inte bara världen över för smycken, utan har också en viktig roll i industrin. Traditionellt sett har dessa ädelmetaller, och särskilt guldet, betraktats som en trygg hamn när andra marknader har visat negativ utveckling. Guld och silver kan du köpa i fysiska tackor eller som mynt som du sedan förvarar hemma (på ett säkert sätt!). Du kan också handla fysiskt guld som förvaras i säkra valv runt om i världen.

Onoterade bolag
Onoterade bolag är bolag vars aktier inte handlas på en reglerad marknadsplats. I stället sker varje transaktion mellan privatpersoner och/eller investmentbolag. Den absoluta majoriteten av alla aktiebolag i Sverige är onoterade, så möjligheterna till spännande investeringar är enorma. Det finns ett par plattformar för köp och sälj av onoterade aktier och det är klokt att starta med att sondera utbudet av erbjudanden på dessa.

Kryptovalutor
Något som verkligen blossat upp på sistone är investeringar i diverse kryptovalutor. Du har förmodligen redan hört väldigt mycket om bitcoin som är den mest kända av kryptovalutorna. Det du däremot kanske inte vet är att antalet kryptovalutor ökar ständigt samt att fler och fler blir tillgängliga för handel genom terminer eller certifikat. Valutor som ethereum och litecoin är inte helt kända för den breda majoriteten av spekulanter på marknaden, varför det är bra läge att investera i dessa just nu.

Lån
Det kan verka konstigt att ta upp lån som en alternativ investering, men på senare tid har det dykt upp möjligheter som tillåter privatpersoner att låna av varandra. Det krävs då givetvis en långivare och en låntagare. Sedan är det ett företag som agerar mellanhand mellan de två parterna, men det är alltså en privatperson som lånar ut pengarna, inte ett företag. Att låna ut pengar till någon annan kan på det här sättet bli ett sätt att investera sina pengar och få säker avkastning samtidigt som man hjälper någon annan. En win-win-situation med andra ord!