Antalet så kallade alternativa investeringar ökar för varje år. En katalysator för det är de möjligheter som internet ger. En annan faktor bakom utvecklingen, är att det sakta men säkert sker en uppluckring av regleringar inom många finansiella områden. En av de ”hetaste” investeringarna just nu är investeringar i privatägda fastigheter där de personer som går in med kapital har möjlighet att ta del av en slags investering som tidigare endast har varit öppen för fastighetsbolag, institutioner och mycket kapitalstarka privatpersoner.
Med så kallad crowdfunding av fastigheter kan vem som helst – förutsatt att personen har ett visst kapital att placera – på olika sätt låna ut pengar till fastighetsbolag. Avkastningen är i de flesta fall förutbestämd så investeraren vet exakt vilken förtjänst han eller hon kommer att göra på sin satsning.
Vad är crowdfunding?
Crowdfunding är ett relativt nytt koncept inom finansiering som har kommit till främst tack vare internet. Internet är ju ett oslagbart medium när det gäller kommunikation och att sammanföra personer med liknande intressen. Dessutom är transaktionskostnader minimala i jämförelse med vad de är i verkliga världen.
Den huvudsakliga idén med crowdfunding är att sammanföra privatpersoner med kapital att placera med bolag som behöver låna. Varför bolaget behöver låna finns det många anledningar till. En kan vara att det inte är möjligt att få önskad finansiering via vanliga kanaler, det vill säga banker. En annan kan vara att bolaget ser en möjlighet att kunna låna billigare via crowdfunding.
När det gäller crowdfunding för fastigheter är det ofta en kombination av de två anledningarna. Fastighetsbolag som kan frigöra mer externt eget kapital i form av lån kan göra fler affärer alternativt större affärer. Det extra tillskottet ger också en hävstångseffekt.
Hur fungerar crowdfunding för fastigheter?
Det går att koka ner konceptet med crowdfunding för fastigheter till några enkla punkter.
- Ett fastighetsbolag/en fastighetsutvecklare planerar för en investering.
- Aktören vänder sig till allmänheten på egen hand eller via en plattform för crowdfunding och presenterar sitt erbjudande.
- De privatpersoner som finner investeringen intressant med avseende på objektet i sig, förväntad avkastning, med mera, tecknar sig för att göra en investering
- Fastighetsbolaget/fastighetsutvecklaren tar in pengarna och påbörjar byggandet, renoveringen eller vad det nu handlar om.
- Vid projekttidens slut får investerarna tillbaka det satsade beloppet tillsammans med en förutbestämd avkastning.
Avkastningen kan skapas på flera sätt. Idag finns i princip tre modeller, nämligen:
1. Kupongränta på lån
2. Försäljning av aktier med premium
3. Likvidation av projektbolag med utdelning för investerarna.
Av dessa tre är det den rena aktieförsäljningen som är det vanligaste i dagsläget. När projektet inleds köper investerarna preferensaktier i projektbolaget och när projekttiden är över köper bolaget tillbaka aktierna till ett högre pris.
Fördelar och nackdelar med crowdfunding av fastigheter
Fördelarna för en fastighetsägare/ett fastighetsbolag har vi redan belyst, men vad kan vi säga om fördelar och nackdelar för dig som investerare?
Fördelar
- Du får tillgång till ett nytt investeringsslag för ökad diversifiering i din portfölj.
- Du kan med små medel få ta del av en investering som över tid har visat sig vara både stabil och lönsam.
- En kanske mer ”spännande” investering eftersom det man är med och finansierar är ett tydligt utpekat projekt.
Nackdelar
- Placeringen är normalt icke-likvid vilket innebär att dina pengar är låsta under projekttiden.
- Risken finns alltid att projektbolaget går i konkurs.