Tips inför bolånet

låna pengar med bolånÄr det dags att låna pengar för att köpa hus eller bostadsrätt? Det är en lång och ganska rörig process, speciellt om man ska köpa hus. Man ska ha kontakt med mäklare, säljare, bank med mera och i slutändan ska alla vara nöjda med affärerna. Det finns det en del viktiga saker att tänka på för att spara pengar, förenkla processen och för att lättare få sitt lån beviljat.

Börja med ett lånelöfte

Om man inte vet hur mycket pengar man får låna så kan man heller inte veta vilken bostad man kan köpa. Börja därför med att ta kontakt med din bank och även andra banker för att ansöka om ett lånelöfte. Banken kommer då att gå igenom din ekonomi och göra en bedömning kring hur stora skulder du klarar av att ha. Utefter detta fastställer banken ett maxbelopp som du får låna och du vet då vilken budget du har att röra dig med. Om banken inte vill låna ut till hela beloppet utan kräver en kontantinsats, då kan du ta ett lånelöfte som baseras på endast ett hypotekslån (bottenlån) för att sedan ansöka om ett lån till kontantinsatsen hos annan bank eller kreditbolag.

lånapengar.com finns all information om att låna pengar och om bolån som i detta fallet är den rätta låneformen. Där hittar du även kreditbolag och banker som erbjuder s.k privatlån som du kan jämföra och sedan ansöka om för att låna till din kontantinsats.

Pruta på bolåneräntan

Bankerna tjänar ohyggligt mycket pengar på sin utlåning och de har goda marginaler för att kunna ge dig en riktigt låg ränta, du måste bara förhandla dig till det. I en artikel i Aftonbladet skriver de om ett test som gjordes för att försöka pruta ner räntan så mycket som möjligt. Som mest lyckades de pruta ner räntan med hela 1% och det är jättemycket med tanke på hur länge man betalar bolånet och hur stort belopp det är.

Här kan man alltså spara hur mycket pengar som helst om man bara är lite tuff och står på sig. Spela gärna ut ett par banker mot varandra så att de får konkurrera om dig som kund. Ta kontakt med en annan bank än den du har idag och motivera prutningen med att du flyttar alla dina konton till den nya banken. Gör lika med din nuvarande bank och motivera med att du flyttar alla dina kontot till annan bank som ger dig lägre ränta.

Så gör du det bästa bostadsköpet

Många som köper bostad tänker ofta på om värdet kommer hålla sig eller stiga, speciellt när renoveringar och annat görs. Givetvis är det en viktig sak att tänka på men den är samtidigt ganska självklar eftersom alla bostäder höjs i värde när de renoveras. Det finns andra saker som man ska tänka på när det gäller värdeförändringen av en bostad och det är vad som finns runt omkring bostaden, alltså vad som händer i området.

Ta reda på vad som är planerat i det område som bostaden ligger i.

  • Ska det byggas fler fastigheter?
  • Kommer det fler butiker eller köpcentrum till området?
  • Vad är det för status på området och hur utvecklas den?
  • Hur nära är det till skola, affärer, centrum osv?

Detta är väldigt viktiga saker som man bör tänka på. Om kommunen t.ex planerar att bygga en ny skola i området, eller ett nytt köpcentrum så kan bostadens värde höjas rejält.